Kúpanie a naša pokožka

Kúpanie predstavuje skvelú možnosť sa i v týchto najväčších horúčavách trochu schladiť či osviežiť. Len si to predstavte. Teplomer ukazuje takmer štyridsiatku a my sme vo vode, popíjame drink alebo si vychutnávame zmrzlinu. Či už si užívame vodu vo vlastnom bazéne, v mori, plaveckých bazénoch, vodných nádržiach, jazerách alebo riekach, všade platia podobné zásady. A to nielen s ohľadom na bezpečné plávanie a kúpanie ako je napríklad pozvoľné vstupovanie do vody a nevystavovanie organizmu teplotným šokom, ale aj v spojitosti s pokožkou a jej ochranou vo vode aj po jej opustení. Vedeli ste, že práve po plávaní potrebuje naša pokožky špeciálnu starostlivosť? Poradíme ako na to!

Pokožka počas plávania…

Na našu pokožku pôsobí nielen voda, ale aj slnečné lúče. Jedným zo zásadných omylov taj je, ísť sa schladiť do vody v domnienke, že pod vodnou hladinou na nás slnko nemá. Slnečné lúče ale dokážu opaľovať aj vo vode, teda aby sme predišli spáleniu, je potrebné dôkladne sa ošetriť  opaľovacím krémom, nechať ho aspoň 10 minút vstrebať a až tak vstúpiť do vody. Vodná hladina slnečné lúče skutočne ešte viac priťahuje. Pokiaľ máme tendenciu namočiť si hlavu a vlasy s úmyslom viac sa osviežiť, dosiahneme tým skôr opačný efekt.

Krátkodobo nám to pomôže, ale neskôr začne slnko pôsobiť v plnej sile, čo nám môže spôsobiť aj úpal. A čo sa deje s našou pokožkou počas plávania? Tá pochopiteľne vodu absorbuje. Záleží teda na tom, kde sa kúpeme. Napríklad slaná morská voda pôsobí na našu pokožku dobre, a dokonca môže zlepšovať aj jej stav pri niektorých kožných problémoch. Relatívne priaznivo pôsobí na ňu aj priezračná sladká voda jazier alebo vodných nádrží. U riek, niektorých rybníkoch a menších vodných plôch by sa ale človek mal mať na pozore pred škodlivými mikroorganizmami ako sú sinice a im podobné. V takom prípade je vhodné sledovať vodné spravodajstvo a odporučenie hygienikov. Sinice totiž dokážu podráždiť i zdravú pokožku, a tak osoby s citlivou alebo narušenou pokožkou by do takýchto vodných plôch nemali vstupovať. Ďalšou kapitolou sú bazény, a to ako naše domáce, tak aj oficiálne plavecké či bazény v horských hoteloch a moria. Voda v nich býva väčšinou sladká, ale zároveň aj chlórovaná, teda chemicky ošetrená. Chlór zabraňuje tomu, aby sa voda takzvane „neskazila“, ale na druhú stranu našu pokožku, najmä tú citlivú zaťažuje.

Po príchode na súš…

Čo máme robiť keď vodnú plochu opustíme? V každom prípade, keď je to možné, mali by ste sa hneď osprchovať. Pri menších vodných nádržiach a bazénoch s chlórovanou vodou by to mala byť samozrejmosť a doporučené to je aj pri mori. Nakoniec kryštáliky soli, ktoré na pokožke vyschnú, nie sú na pokožke úplne príjemné. Na našu pokožku taktiež vo veľkej miere pôsobí aj vzduch a jeho prúdenie. Pokožku je tak vhodné po sprche najprv ľahko usušiť uterákom a až potom ju nechať kompletne osušiť vplyvom slnka. Slnečné žiarenie totiž na  mokrú pokožku pôsobí oveľa intenzívnejšie než na suchú alebo len vlhkú. Pokiaľ však nemáme možnosť sa ihneď osprchovať, je vhodné sa aspoň dôkladne osušiť a v ideálnom prípade si vymeniť mokré plavky za suché, poprípade za iné oblečenie. Jednak z hľadiska možného nachladenia, ale aj s ohľadom na pokožku. Potom by malo nasledovať ošetrenie pokožky celého tela hydratačným telovým krémom (napr. Perfect Body Milk). Pokožka totiž po opustení vody začne vplyvom slnečného žiarenia a horúceho vzduchu usychať a stráca svoju hydratáciu. Môže sa tak začať nepríjemne napínať, olupovať či páliť. Ošetrením ochranným krémom jej tak zase dodáme viacej komfortu. A následnou aplikáciou opaľovacieho prípravku zase ochranu.

Opaľovací krém versus voda…

Otázka, na ktorú by sme nemali zabudnúť je ta, ako je to pri plávaní v prípade, že je naša pokožka ošetrená opaľovacím krémom s označením water resistant. Teda takým, ktorý by zo svojej účinnosti nestrácal ani počas plávania. V takom prípade hrá dôležitú rolu predovšetkým to, ako dlho sme vo vode. Či sa ideme len osviežiť a po 5 – 10 minútach sme opäť z vody vonku, alebo si naopak vodné radovánky užívame a sme vo vode aj hodiny. Všeobecne je známe, že pokiaľ náš pobyt vo vode prekročí 30 minút, je potrebné opaľovací krém aplikovať znova. Ani water resistant opaľovacie prípravky totiž nie sú všemocné. Naopak, odborníci v posledných rokoch skôr odporúčajú, aby ľudia aplikovali kozmetiku znova i po kratšom pobyte vo vode, bez ohľadu nato, či sa jedná o vode odolnú ochranu alebo nie. Predsa len, pokožku a zdravie máme len jedno a je zbytočné riskovať.

Citlivá pokožka a voda…

                 A ako majú pobyt vo vode a príchod na súš riešiť osoby s citlivou pokožkou, aby ju zbytočne ešte viac nepodráždili? V týchto prípadoch sa odporúča aplikovať napríklad telový krém ešte pred samotným plávaním. Ideálne tak, že ho necháme dôkladne vstrebať a následne si ideme zaplávať. Takto ošetrená pokožka neabsorbuje toľko vody ako tá, ktorá ošetrená nie je a aj vplyv vody na kožu je následne menší. Zároveň sa po opustení vody odporúča pokožku dôkladne ošetriť barierovými prípravkami (napr. 2DERM Reha), ktoré na pokožke vytvoria vrstvičku a zabránia strate hydratácie. Potom naviac kožu ošetríme i opaľovacím krémom a tým predídeme jej spáleniu a podráždeniu.

Intenzívna a rýchla rehabilitácia pokožky

                 2DERM REHA special – Špeciálny barierový rehabilitačný krém je priamo stvorený pre riešenie stavov narušenej a poškodenej pokožky. Na povrchu pokožky vytvorí ochrannú bariéru, vďaka ktorej do pokožky nemôžu prenikať škodliviny a zároveň nestráca ceramidy a hydratáciu. Ideálny je tak nielen pre citlivú pleť. Pokiaľ totiž pod svoj obľúbený opaľovací prípravok nanesieme 2DERM REHA special, vytvorí sa na pokožke veľmi vysoká ochranná vrstva a ku spáleniu alebo začervenaniu pokožky od slnka v podstate vôbec nedôjde.

K perfektnej pokožke telovým mliekom

              Perfect Body-Milk, telové mlieko pre správnu starostlivosť o pokožku celého tela obsahuje potrebné ceramidy, kyselinu hyaluronovú, minerály Mŕtveho mora alebo vitamín E, ktoré pokožke dodávajú pevnosť, pružnosť a zabraňuju jej vysušovaniu. Ideálne je aplikácia vždy po sprche, kúpeli alebo pri stavoch nepríjemne suchej a pnúcej pokožke.

Na suchú pokožku tela nielen v lete

               2DERM REHA lotio – ľahko vstrebateľné lotio k ošetreniu kože celého tela. Vhodné je po kúpeli a opaľovaní, ale taktiež pri suchých a svrbivých stavoch pokožky alebo na premazávanie plôch u atopickej dermatitíde.

dotyky krasy